mic

mic

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 140]

Faszerowane jajka.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

szybka przystawka, przekąska imprezowa

Faszerowane jajka. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Faszerowane jajka.

 

  • 10 sztuk jajko
  • 1/2 pęczk koper
  • 1/4 pęczka natki pietruszka
  • 1/2 mała cebula
  • 2,5 łyżki sos czosnkowy
  • do smaku sól, papryka pieprz
  • majonez

Sposób przygotowania:

Faszerowane jajka.
Jajka wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy na twardo. Wystudzamy je i obieramy, dzielimy na pół. Oddzielamy białka od żółtek. Dodajemy do żółtek drobniutko pokrojoną, wcześniej obraną cebulkę, opłukaną pod bieżącą wodą, posiekaną natkę pietruszki i podobnie koper. Dodajemy sos czosnkowy.Dodajemy sól, pieprz, paprykę do smaku, próbujemy nadzienie i ewentualnie doprawiamy. .Mieszamy wszystko ze sobą. Nakładamy nadzienie do każdej połówki jajka (białka) za pomocą łyżki, ja zawsze trochę z górką wykładam. Nakładamy na wierzch majonez. Wykładamy każdą połówkę jajka na talerz, bądz do specjalnego a'la talerza odpowiedniego do jajek.
Faszerowane jajka.
Etap 1 oddzielone białka od żółtek, żółtka w misce.
Faszerowane jajka.
Etap 2 dodawane poszczególne składniki do żółtek
Faszerowane jajka.
Etap 3 doprawiane solą i pieprzem białka, wraz z sosem czosnkowym
Faszerowane jajka.
Etap 4 wymieszane wszystkie składniki ze sobą