katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Faszerowane jajka w sosie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Do przygotowania tych jajek wykorzystałam jajka ze święconki. Jajka z farszem to jedna z najszybszych w przygotowaniu przystawek.

Faszerowane jajka w sosie

Składniki:

Faszerowane jajka w sosie

 

  • jajka 4 szt
  • szynka 2 plastry
  • por posiekany 1 łyżka kopiasta
  • majonez 1 łyżeczka z czubkiem
  • sól
  • pieprz

 

  • Sos
  • ogórek konserwowy 2 szt
  • marchew ugotowana 1 szt
  • cebula 1/4 szt
  • groszek konserwowy ok 4 łyżki
  • jogurt ok 2 łyżki
  • majonez ok 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Faszerowane jajka w sosie
Jajka gotujemy na twardo, studzimy w zimnej wodzie i obieramy. Jajka kroimy na połowy (moje jajka były ze święconki). Wyjmujemy z połówek żółtka . Szynkę kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy por i część rozkruszonych żółtek . Mieszamy,łączymy majonezem i doprawiamy do smaku. Przygotowany farsz nakładamy na połówki jajek i równamy.

Majonez łączymy z jogurtem i dodajemy drobno pokrojony ogórek, cebulę, marchew i groszek. Wszystkie składniki sosu mieszamy i doprawiamy do smaku. Sosu można zrobić więcej. Do naczynia wykładamy sos i układamy na nim przygotowane jajka.