Sposób przygotowania:
Faszerowane pomidory mięsem wg Mychy
Pomidory myję, ścinam wierzchy, wydrążam miąższ z nasionami tworząc miseczki. Cebulę obieram, drobno siekam i podsmażam na rozgrzanym oleju na patelni, dodaję drobno posiekany czosnek. Dodaję mięso mielone do podsmażonej cebuli z czosnkiem i smażę aż do zbrązowienia mięsa. Dodaję miąższ wydrążony z pomidorów, zioła, sól, pieprz, paprykę i mieszam. Smażę 10-15 minut. Farsz pozostawiam do ostudzenia. Połowę startego sera mieszam z mięsem. Wydrążone pomidory nadziewam farszem, na wierzch posypuję starty ser i przykrywam wierzchami pomidorów. Układam pomidory w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym i wstawiam na 35 minut do nagrzanego do 180*C piekarnika.
Dorcia