lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Faszerowane udka kalafiorem i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne jesienne danie syte i smaczne.

Faszerowane udka kalafiorem i pieczarkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Faszerowane udka kalafiorem i pieczarkami

 

  • 3 udka z kurczaka dosyć spore

 

 

  • kalafior 6 różyczek posiekanych nad smażonymi pieczarkami

 

  • sól cytrynowa w płatkach do smaku

 

 

  • papryka czerwona mielona 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Faszerowane udka kalafiorem i pieczarkami
1. Smażymy pieczarki pokrojone dosyć drobnona oleju rzepakowym. 2. Różyczki kalafiora kroimy drobno i dodajemy do pieczarek. 3. Doprawiamy solą pieprzem i papryką. 4. Udka myjemy wycinamy z nich kość do końca prawie, obcinamy i zostawiamy na końcu 1 cm kostki by farsz nie wyszedł. 5. Faszerujemy pieczarkami i kalafiorem i spinamy wykałaczkami. 6. Do naczynia żaroodpornego na same dno wlewamy z 3 łyżki oleju kładziemy udka spiętego wykałaczkami na dno. 7 . Farsz jeśli zostanie , a mi właśnie został wkładamy łyżką między udkami . 8. Pieczemy w 180 stopniach 70 minut. Można posypać na wierzchu szczypta papryki czerwonej mielonej wtedy kurczak nabierze koloru .
Faszerowane udka kalafiorem i pieczarkami
Udka myjemy wycinamy z nich kość do końca prawie, obcinamy i zostawiamy na końcu 1 cm kostki by farsz nie wyszedł.
Faszerowane udka kalafiorem i pieczarkami
Faszerujemy pieczarkami i kalafiorem i spinamy wykałaczkami. Do naczynia żaroodpornego na same dno wlewamy z 3 łyżki oleju kładziemy udka spiętego wykałaczkami na dno.
Faszerowane udka kalafiorem i pieczarkami
Pieczemy w 180 stopniach 70 minut. Można posypać na wierzchu szczypta papryki czerwonej mielonej wtedy kurczak nabierze koloru .