Sposób przygotowania:
Faszerowane ziemniaczki
Ziemniaki natrzeć olejem, włożyć do nagrzanego piekarnika /190C/ na ok 1 godz. - do 1.5 godz. w zależności od wielkości ziemniaków / skorka powinna być chrupiąca i lekko brązowa/ .Ziemniaki ostudzić, przekroić na pół i wybrać środek ziemniaka nie naruszając skórki .Bekon i cebulkę pokroić drobniutko i przesmażyć , papryki drobno pokroić , koperek lub natkę pietruszki poszatkować. W dużej misce połączyć przesmażony boczek z cebulką, zieleniznę, rozdrobnione wnętrze ziemniaków , pokrojone papryki ,3/4 startego sera i przyprawę do ziemniaków . Masę delikatnie nałożyć z powrotem do skórek ziemniaczanych, posypać resztą startego sera. zapiekać ok 10 min w piekarniku /180C/