Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Faszerowane ziemniaki z tymiankiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne faszerowane ziemniaki

Faszerowane ziemniaki z tymiankiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Faszerowane ziemniaki z tymiankiem

 

  • 10 średniej wielkości ziemniaków
  • 5 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
  • 5 łyżeczek śmietankowego, kremowego serka naturalnego
  • 5 łyżeczek masła
  • 5 łyżeczek soli czosnkowej
  • 15 gałązek tymianku
  • 2/3 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Faszerowane ziemniaki z tymiankiem
Ziemniaki dokładnie myjemy i za pomocą szpiczastej obieraczki do warzyw robimy wzdłuż ziemniaków okrągłe dziurki. Wydrążone środki możemy wykorzystać np. do zrobienia zupy. Każdy z plastrów szynki przekrajamy na pół, smarujemy połową łyżeczki serka, kładziemy gałązkę tymianku i zawijamy ciasne ruloniki. Wydrążone ziemniaki posypujemy solą czosnkową, do środka wkładamy ½ łyżeczki masła i wciskamy rulonik z szynki. Ziemniaki układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem, wlewamy wodę. Pomiędzy ziemniakami układamy pozostały tymianek i całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 60 minut.
Faszerowane ziemniaki z tymiankiem
Zaczynamy od wydrążenia umytych ziemniaków
Faszerowane ziemniaki z tymiankiem
Z szynki serka i tymianku robimy ruloniki
Faszerowane ziemniaki z tymiankiem
Do ziemniaków wkładamy po kawałeczku masła
Faszerowane ziemniaki z tymiankiem
długość pieczenia zależy od wielkości ziemniaków