MichalQl

MichalQl

Starszy Kucharz
[Przepisów: 30]

Faworki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Faworki 1 porcja - 150 kcal

Faworki

Składniki:

Faworki

 

  • /składniki na 35 sztuk.
  • 3 szklanki mąki (50dag)
  • 1/2 kostki masła lub margaryny
  • pełna szklanka cukru (26dag)
  • 1 kg tłuszczu do głębokiego smażenia
  • 2 jajka
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • otarta skórka z jednej cytryny
  • 6 łyżek białego wina (lub bez wina)
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Faworki
1.Mało utrzeć z 6 czubatymi łyżkami cukru i szczyptą soli. Dodać cukier waniliowy oraz skórkę cytrynową.Kolejno wbijać jajka.Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia,połowę wymieszać z winem (nie trzeba).Resztę dodać do masy,zagnieść na gładkie ciasto.Odstawić w chłodne miejsce na 30min 2.Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na placek grubości 2mm.Radełkiem wykroić z ciasta prostokąty o wymiarach 11x4cm.Każdy kawałek ciasta przeciąć pośrodku (przecięcie powinno mieć 7cm długości.Z kwadracików uformować faworki: przełożyć przez przeciętą część. 3.Mocno rozgrzać tłuszcz w wysokim rondlu lub frytkownicy. Smażyć kolejno faworki w temperaturze 180*C.Wyjąć łyżką cedzakową,osączyć z nadmiaru tłuszczu