laura100

laura100

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 287]

Faworki..

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Faworki każdy z nas je lubi

Faworki..

Składniki:

Faworki..

 

  • 25 dag mąki
  • 4 dag cukru pudru
  • łyżka tłuszczu
  • 2 jajka
  • łyżka octu
  • 10 dag śmietany
  • szczypta soli
  • 1/2 kg smalcu
  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Faworki..
Mąkę przesiać przez sito ,dodać tłuszcz cukier puder jajka ,sól ocet po czym wszystko razem zagnieść.Ciasto powinno być twarde jak na makaron. Wyrobione ciasto wsadzić do zimnego miejsca na godz. i przykryć szmatką. Tłuszcz rozgrzać w wysokim garnku. Ciasto cienko rozmałkować.Wykroić nożem cienkie paski ,w każdym zrobić nożem cm nacięcie i przełożyć jeden koniec paska przez dziurkę.Wrzucać je do bardzo gorącego tłuszczu ,smażyć na złoty kolor. Faworki wyjmować łyżką cedzakową ,odsączyć z tłuszczu i posypać cukrem waniliowym lub pudrem.