alien1985

alien1985

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 532]

Faworki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Idealne na karnawałowe obżarstwo :)

Faworki

Składniki:

Faworki

 

  • 25 dag mąki
  • 3 żółtka
  • łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 3-4 łyżki śmietany
  • łyżka masła albo margaryny
  • łyżka octu spirytusowego
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Faworki
Z podanych składników wyrobić ciasto, rozwałkować. Następnie pociąć w pasy szerokości ok. 3 cm i długości ok. 10 cm, naciąć w środku i jeden z końców przeciągnąć przez otwór.
Faworki smażymy chwilkę z każdej strony na głębokim tłuszczu (dobrze rozgrzanym) a następnie wykładamy na papierowy ręcznik.
Na koniec posypujemy cukrem pudrem.

Tagi:

faworki chrust