Henia

Henia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 281]

Faworki

  • 16
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Karnawałowe szaleństwo!!!

Faworki

Składniki:

Faworki

 

  • 3 szkl. mąki
  • 5 dag masła
  • 5 zółtek
  • ok. 1/2 szkl. śmietany
  • 2 łyżki spirytusu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1l. oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

Faworki
Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka rozbite z proszkiem i solą, śmietanę i spirytus.Zagnieść ciasto. Wybijać wałkiem aż do ukazania się pęcherzyków powietrza. Odłożyć na ok 1 godz. aby ciasto odpoczęło.Podzielić na wygodne do wałkowania porcje i po rozwałkowaniu na cienki placek kroić na paski. Każdy pasek naciąć w środku na ok. 3 cm i i przez ten otwór przepleść faworek.Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.SMACZNEGO!

Tagi:

faworki chrust