joanna.72

joanna.72

Szef Kuchni
[Przepisów: 21]

Faworki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
  • KALORIE: 4500
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Faworki to krucha i smaczna przekąska . To mój przysmak z dzieciństwa .

Faworki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Faworki

 

 

  • cukier puder do posypania
  • smalec do smażenia

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Faworki
Ze składników wyrabiamy ciasto . Kiedy wszystkie składniki połączą się w ciasto rozwałkowywujemy je kilkakrotnie i tłuczemy je wałkiem . W ten sposób napowietrzamy je . Kiedy kilkakrotnie powtórzymy ten proces cisto odstawiamy na godzinę aby odpoczęło . Następnie ciasto rozwałkwujemy na cienki placek . Wycinamy paski o szerokości 4 cm. Na środku każdego paska wycinamy dziurkę i przeciągamy przez nią jeden koniec . Faworki smażymy na smalcu przez 3 minuty . Następnie wykładamy je na papier jednorazowy . Następnie posypujemy je cukrem pudrem
Faworki
Paski mają mieć szerokość ok 4 cm i długość 7-8 cm .
Faworki
Przez dziurkę na środku przeciągamy jeden koniec paska i powstaje faworek .

Tagi:

faworki chrust