dzastmi

dzastmi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

faworki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Faworki nie tylko na tłusty czwartek

faworki

Składniki:

faworki

 

  • 2 szklanki mąka,
  • 4 szt. żółtka,
  • 1 łyżka spirytus,
  • pół łyżki cukier,
  • pół łyżki Sól,
  • 200 ml śmietana,
  • olej,
  • cukier puder

 

Sposób przygotowania:

faworki
Mąkę przesiać, dodać sól, cukier, żółtka i spirytus. Mieszając widelcem wlewamy śmietanę. Ciasto dobrze wyrabiamy ręką i ubijamy drewnianym wałkiem. Odkładamy na godzinę do lodówki. dzielimy na 4 części i po kolei rozwałkowujemy jak najcieniej i wykrawamy z niego paski o szerokości ok. 3 cm i długości 12 cm. środek paska przecinamy ostrym nożem wzdłuż na długość ok 5 cm i przez powstała szparkę przeciągamy jeden z jego końców tak aby powstał zawijas. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. na koniec posypujemy cukrem pudrem.

Tagi:

faworki chrust