Estera

Estera

Kucharz
[Przepisów: 7]

faworki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo łatwe wykonaniu i napewno wyjda kazdemu:)

faworki

Składniki:

faworki

 

  • 2 i pół szklanki mąki
  • 3 ŻÓŁtka
  • 1 jajo
  • większe pół pojemnika małej śmietany 18%(ok.15dag)
  • 1 łyżka oleju
  • 4łyżki rumu
  • szczypta soli
  • 2 kostki smalcu do smażenia

Sposób przygotowania:

faworki
Wszystkie sładniki łączymy ze sobą w misce. Ugniatamy gładkie ciasto i wstawiamy na 30minut do lodowki owinięte folią spożywcza. Smalec rozpuscic w głebokiej patelni, z ciasta wycinac radełkiem paski w zależności jak duże chcemy mieć ciastka. Na środku zrobic lekkie nacięcie i przełożyc przez nie jeden koniec. Wrzycać na rozgrzany smalec. Zrumienić z obu stron. Wyciągać na talerz na ręcznik papierowy by odsączyć nadmiar tłuszczu. Posypać cukrem pudrem. Smacznego

Tagi:

faworki chrust