kiwi

kiwi

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1064]

Faworki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Na stolnicy wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na ok. pół godziny.

Faworki

Składniki:

Faworki

 

  • mąka 60 dkg
  • jajka 2 całe
  • żółtka 6 sztuk
  • śmietana gęsta 3 łyżki
  • spirytus 2 kieliszek
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Faworki
Na stolnicy wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na ok. pół godziny. Później cienko wałkujemy i wykrawamy radełkiem paski, w których pośrodku robimy nacięcie.

Przewlekamy przez nie jeden koniec ciasta. Faworki smażymy na gorącym oleju. Układamy na papierowym ręczniku, a gdy wystygną, posypujemy cukrem pudrem.