marines27

marines27

Kucharz
[Przepisów: 1]

Faworki 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Faworki są łatwe w wykonaniu a przede wszystkim koszt składników nie jest duży.

Faworki 2

Składniki:

Faworki 2

 

  • 1,5 szklanki mąki,
  • 3 żółtka,
  • 5 łyżek gęstej śmietany,
  • szczypta soli,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1 op. cukru waniliowego,
  • tłuszcz do smażenia (smalec)

Sposób przygotowania:

Faworki 2
Na początek przesiać mąkę, dodać sól i żółtka utarte z cukrem pudrem. Zagnieść ciasto tak aby nie było za miękkie ani za twarde. Następnie owinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na ok. 30 minut. Po wyjęciu z lodówki rozwałkować ciasto na placki i wycinać prostokąty. Na środku każdego z nich robimy nacięcie i przeplatamy krótki bok prostokąta przez wycięty otwór. Smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu - na złoty kolor. W celach smakowych i dekoracyjnych możemy posypać je cukrem pudrem.

Tagi:

faworki chrust