lipka02

lipka02

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1186]

Faworki 6

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Karnawałowy przepis na faworki

Faworki 6

Składniki:

Faworki 6

 

  • 30 dag mąki
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki śmietany
  • łyżka octu
  • proszek do pieczenia
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Faworki 6
Przesiej mąkę na stolnicę,wbij żółtka,dodaj śmietanę,ocet,proszek do pieczenia,szczyptę soli i cukier puder według uznania.Ciasto energicznie wyrób a następnie okładaj go wałkiem aby powstały pęcherzyki powietrza.Włóż go na 3 godziny do lodówki.Następnie rozwałkuj i potnij na prostokąty.W każdym prostokącie na środku zrób nacięcie przez które przepleć jeden koniec ciasta.Faworki smaż w rozgrzanym tłuszczu,najlepiej smalcu aż do zrumienienia.Odsącz na papierze a następnie posyp cukrem pudrem lub zmielonym cukrem waniliowym.

Tagi:

faworki chrust