lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Faworki 7

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Faworki wyszły idealne córka do szkoły zabiera

Faworki 7 Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Faworki 7

 

  • 1kg mąki pszennej tortowej
  • 8 żółtek
  • 4 łyżeczki cukru pudru
  • 400 g gęstej śmietany (dałam 16%)
  • 2 łyżki spirytusu
  • szczypta soli
  • smalec do smażenia (może być też olej albo smalec wymieszany z olejem)
  • cukier puder do posypania 200 gram
  • cukier waniliowy 20 gram

Sposób przygotowania:

Faworki 7
Na stół wysypałam mąkę wbiłam żółtka do środka i dałam śmietanę odrobinę soli i spiritus . Wyrobiłam ciasto . Podzieliłam na 3 części i rozwałkowałam jak najcieniej .Kroiłam paki a potem w romby przekładałam ogonki przez nacięcie w środku i smażyłam na rozgrzanym tłuszczu potem odsączyłam z łuszczu i podsypywałam cukrem pudrem z cukrem waniliowym .
Faworki 7
Mąka jaja śmietana odrobine cukru pudru i spirytus
Faworki 7
rozwałkowane ciasto wyciete paski potem romby i przekładane wiatraczki

Tagi:

faworki chrust