WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2011]

Faworki budyniowo-kokosowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Faworki bez ubijania, z dodatkiem proszku budyniowego i mąki kokosowej oraz ze spirytusem. Kruche i delikatne.

Faworki budyniowo-kokosowe Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Faworki budyniowo-kokosowe

 

  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 płaska łyżka mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka budyniu śmietankowego w proszku
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 2 łyżki spirytusu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 70ml śmietany 30%
  • 1 żółtko
  • Olej do smażenia
  • Cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Faworki budyniowo-kokosowe

ETAP 1:

Mąkę pszenną, cukier waniliowy, mąkę kokosową i budyń w proszku wsypać do miski i wymieszać. Dodać śmietanę, żółtko, spirytus i sok z cytryny.

Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Ciasto cieniutko rozwałkować i pokroić na paski o wymiarach ok 3x15cm. W środku każdego paska zrobić nacięcie i przewinąć przez nie jeden brzeg ciasta.

Faworki wkładać na rozgrzany olej i smażyć na złoty kolor z obu stron. Wykładać na ręcznik papierowy.

Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem.

Faworki budyniowo-kokosowe
Faworki po usmażeniu wyłożone na ręcznik papierowy
Faworki budyniowo-kokosowe
Faworki w trakcie smażenia na gorącym oleju
Faworki budyniowo-kokosowe
Uformowane faworki odkładamy na stolnicę.
Faworki budyniowo-kokosowe
Zagniecione ciasto na faworki budyniowo-kokosowe
Faworki budyniowo-kokosowe
Składniki na faworki umieszczone w misce