ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Ciasto kakaowe z rabarbarem i budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczne, łatwe, delikatne, aromatyczne ciasto ucierane z rabarbarem i budyniem jest idealnym ciastem na różne okazje.

Ciasto kakaowe z rabarbarem i budyniem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto kakaowe z rabarbarem i budyniem

 

 

  • masa budyniowa: mleko 900 ml,
  • cukier 3 łyżki,
  • masło 2 łyżki,
  • budyń waniliowy 2 opakowania

Sposób przygotowania:

Ciasto kakaowe z rabarbarem i budyniem
Składniki temperatura pokojowa = do miski wsypać od razu mąkę tortową, proszek do pieczenia, cukier, kakao, dodać jajka, wlać olej rzepakowy, mleko i mikserem wszystko połaczyć na najwyższych obrotach z 3 minuty.

Forma silikonowa 28 cm, do formy dać ciasto, na wierzch ciasta rozsypać obrany, pokrojony w kawałeczki rabarbar, piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec 20 minut.

W czasie pieczenia przygotować budyń: 600 ml mleka zagotować z 3 łyżkami cukru, 2 łyżkami masła, w 300 ml mleka wymieszać 2 budynie waniliowe i wlać do gotującego mleka, mieszać do zgęstnienia budyniu.

Budyń wylać na podpieczone ciasto i piec dalej 25-30 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić, najlepiej upiec wieczorem i do rana zostawić w chłodnym miejscu aby budyń dobrze stężał.
Ciasto kakaowe z rabarbarem i budyniem
Ciasto jest bardzo łatwe do wykonania i upieczenia.
Ciasto kakaowe z rabarbarem i budyniem
Rabarbar dodajemy lub inne owoce jakie lubimy.
Ciasto kakaowe z rabarbarem i budyniem
Budyń ugotować w mniejszej ilości mleka niż na podano na opakowaniu.