ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Kotlety rybne z sosem pomidorowo-warzywnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Doskonały sposób na wykorzystanie mrożonych kostek mintaja, po rozmrożeniu i zmielone są pyszne kotlety rybne.

Kotlety rybne z sosem pomidorowo-warzywnym Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Kotlety rybne z sosem pomidorowo-warzywnym

 

  • podgardle świeże 50 dag,
  • mintaj mrożony kostki 1 kg,
  • jajka 1 sztuka "L",
  • cebula 1 sztuka,
  • bułka pszenna 1 sztuka,
  • pieprz mielony 2 łyżeczki,
  • kucharek 1 łyżka,
  • bułka tarta 1 szklanka,
  • olej rzepakowy - ile potrzeba,
  • mąka pszenna 1 szklanka

 

  • sos pomidorowo-warzywny: włoszczyzna 1 pęczek,
  • cebula 2 sztuki,
  • olej rzepakowy 6 łyżek,
  • cukier 3 łyżki,
  • sól 2 łyżeczki,
  • pieprz mielony 1 łyżeczka,
  • ocet 1 łyżeczka,
  • sok pomidorowy 1 litr,
  • natka pietruszki 1 pęczek

Sposób przygotowania:

Kotlety rybne z sosem pomidorowo-warzywnym
Odmrożone kostki mintaja i podgardle świeże zmielić na dużych oczkach sitka w maszynce do mięsa, na koniec zmielić 1 cebulę i 1 bułkę pszenną.

Do masy rybnej wbić jajko, dodać bułkę tartą, pieprz mielony, kucharka i dokładnie wyrobić na kleistą masę.

Formować z 2 cm grubości kotlety, obtaczać w mące pszennej i kłaść na gorący olej rzepakowy, smażyć na rumiano na średnim ogniu.

Włoszczyznę i cebulę pokrojoną usmażyć na oleju, dodać soli, pieprzu, cukru, ocet i wlać sok pomidorowy, zagotować, zmiksować pałką blendera, dodać drobno posiekaną (lub w rozdrabniaczu) natkę pietruszki, podawać kotlety z sosem.
Kotlety rybne z sosem pomidorowo-warzywnym
Podgardle do ryby dodany nadaje lepszego smaku.
Kotlety rybne z sosem pomidorowo-warzywnym
Bułka sucha zmielona w maszynce może być świeża.
Kotlety rybne z sosem pomidorowo-warzywnym
Na średnim ogniu kotlety się nie przypalą .
Kotlety rybne z sosem pomidorowo-warzywnym
Mam swoje soki pomiodorowe, mogą być kupne.
Kotlety rybne z sosem pomidorowo-warzywnym
Kotlety rybne z sosem pomidorowo-warzywnym