Sposób przygotowania:
Faworki cake pops (na patyku)
3 szklanki mąki przesiałam z proszkiem do pieczenia do miski (można na stolnicę), dodałam 200g śmietany i jajka. Zagniotłam trochę klejące ciasto i podzieliłam na dwie części.
Do jednej dodałam czubatą łyżkę mąki pszennej i długo wyrabiałam, by wyszło ciasto gładkie i elastyczne (jeszcze ciut klejące, ale tak ma być, by się dobrze sklejało). Drugą część wyrobiłam z kakao, długo, do ładnego połączenia koloru (*tu miałam potrzebę dodać jeszcze odrobinę śmietany, by uzyskać lepkość jak w cieście białym).
Wykonanie faworków cake pops:
Ciasto jasne i ciasto ciemne rozwałkowałam na możliwie podobnej wielkości placki (grubość około 2-3 mm), pocięłam na cienkie, jednakowej szerokości i długości paseczki i złożyłam je sklejając dwa kolory ze sobą. Każdy z dwukolorowych pasków zwinęłam w ślimaczki i nadziałam na wykałaczkę.
Faworki na patyku smażyłam na rozgrzanym oleju rzepakowym (można też na smalcu) do zrumienienia, w trakcie smażenia należy obrócić na drugą stronę.
Gotowe odsączyłam z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Do jednej dodałam czubatą łyżkę mąki pszennej i długo wyrabiałam, by wyszło ciasto gładkie i elastyczne (jeszcze ciut klejące, ale tak ma być, by się dobrze sklejało). Drugą część wyrobiłam z kakao, długo, do ładnego połączenia koloru (*tu miałam potrzebę dodać jeszcze odrobinę śmietany, by uzyskać lepkość jak w cieście białym).
Wykonanie faworków cake pops:
Ciasto jasne i ciasto ciemne rozwałkowałam na możliwie podobnej wielkości placki (grubość około 2-3 mm), pocięłam na cienkie, jednakowej szerokości i długości paseczki i złożyłam je sklejając dwa kolory ze sobą. Każdy z dwukolorowych pasków zwinęłam w ślimaczki i nadziałam na wykałaczkę.
Faworki na patyku smażyłam na rozgrzanym oleju rzepakowym (można też na smalcu) do zrumienienia, w trakcie smażenia należy obrócić na drugą stronę.
Gotowe odsączyłam z tłuszczu na ręczniku papierowym.
SylaUla
halina
szpileczka
MałaMi89