SUPERPRZEPIS

Faworki cake pops (na patyku)

  • 4
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Faworki cake pops (na patyku) Więcej zdjęć (4)

Typowo karnawałowe wypieki z głębokiego tłuszczu postawiłam zmienić w coś niebanalnego w połączeniu z ciekawym wyglądem, czyli dwukolorowe ciasto (białe i kakaowe), aby urozmaicić wieloletnią tradycję.

Składniki:

Faworki cake pops (na patyku)

 

  • 3 szkl. mąki + 1 czubata łyżka
  • 200 g śmietany + 1 płaska łyżka
  • 2 jajka
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka kakao

Sposób przygotowania:

Faworki cake pops (na patyku)
3 szklanki mąki przesiałam z proszkiem do pieczenia do miski (można na stolnicę), dodałam 200g śmietany i jajka. Zagniotłam trochę klejące ciasto i podzieliłam na dwie części.

Do jednej dodałam czubatą łyżkę mąki pszennej i długo wyrabiałam, by wyszło ciasto gładkie i elastyczne (jeszcze ciut klejące, ale tak ma być, by się dobrze sklejało). Drugą część wyrobiłam z kakao, długo, do ładnego połączenia koloru (*tu miałam potrzebę dodać jeszcze odrobinę śmietany, by uzyskać lepkość jak w cieście białym).

Wykonanie faworków cake pops:

Ciasto jasne i ciasto ciemne rozwałkowałam na możliwie podobnej wielkości placki (grubość około 2-3 mm), pocięłam na cienkie, jednakowej szerokości i długości paseczki i złożyłam je sklejając dwa kolory ze sobą. Każdy z dwukolorowych pasków zwinęłam w ślimaczki i nadziałam na wykałaczkę.

Faworki na patyku smażyłam na rozgrzanym oleju rzepakowym (można też na smalcu) do zrumienienia, w trakcie smażenia należy obrócić na drugą stronę.

Gotowe odsączyłam z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Faworki cake pops (na patyku)
Zakręcone, drukolorowe ciastka z głębokiego tłuszczu
Faworki cake pops (na patyku)
Dwa placki ciast kroimy w takie same paski
Faworki cake pops (na patyku)
Zwijamy w ślimaczki i nadziewamy na wykałaczki