gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Faworki- chrusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

moje ukochane faworki, łatwe w przygotowaniu, trzeba troszkę czekać ale warto dla takiego smakołyka. Polecam wypróbować

Faworki- chrusty

Składniki:

Faworki- chrusty

 

  • 250 g mąki,
  • 4 zółtka,
  • 3 łyżki śmietana 18 % ,
  • 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki wódki,
  • cukier puder,
  • olej do smażenia,

 

Sposób przygotowania:

Faworki- chrusty
Makę łączymy proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka,wódkę, śmietanę i masło. Zagniatamy ciasto. dokładnie aby składniki połączyły sie ze sobą. Porządnie ciasto wybijamy. Wkładamy do lodówki na kilka godzin ( ja wasze robię rano i pod wieczór smaże) Ciasto wałkujemy jak najcieniej wycinamy prostokąty 10cmx2,5 cm.Na środki robimy nacięcie i zwijamy robiąc kokardkę. Smażymy na głębokim tłuszczu z obu stron do zrumienienia. Smacznego;)

Tagi:

faworki chrust