BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1386]

Torcik Pavlova dla wnucząt

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Torcik Pavlova przygotowałam z okazji święta Babci dla moich wnucząt,których bardzo kocham. Wiem że uwielbiają bezy ,śmietanę bitą no i truskawki dlatego wszystkie te składniki połączyłam w tym torciku.

Torcik Pavlova dla wnucząt Więcej zdjęć (13)

Składniki:

Torcik Pavlova dla wnucząt

 

 

  • krem śmietankowy z mascarpone;
  • śmietana 30 % 600 ml,
  • serek mascarpone 250 g,
  • cukier puder 2 łyżki,
  • listki mięty kilka szt,

 

  • Dodatkowo;
  • truskawki 400 - 500 g,
  • listki mięty do ozdoby,

Sposób przygotowania:

Torcik Pavlova dla wnucząt
Przygotować potrzebne składniki.

Piekarnik nagrzać do 160 stopni.

Truskawki umyć, osuszyć i pokroić zostawiając kilka w całości.

Przygotowanie bezy;

Białka oddzielić od żółtek, ubijać powoli dodając stopniowo drobny cukier.

Gdy masa będzie gęsta i lśniąca dodać mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką do połączenia.

Na przygotowaną wcześniej blachę wraz z wykrojonymi z papieru do pieczenia kształtami przenosić masę i formować kształty jakie chcemy uzyskać.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy 10 minut, po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy około 2 godzin.

Upieczone bezy wyjmujemy z piekarnika i ostrożnie zdejmujemy z blachy.

Krem śmietankowy z mascarpone;

Mocno schłodzoną kremówkę 30 % ubijamy, dodając cukier puder ,serek mascarpone oraz posiekane listki mięty.

Ubijać do uzyskania gęstego kremu.

Składanie torcika;

Większy krążek bezy ułożyć na paterze lub większym talerzu, nałożyć część kremu śmietankowego z serkiem mascarpone ,obłożyć pokrojonymi truskawkami.

Nałożyć mniejszą bezę i zrobić to samo, na środek włożyć pokrojone truskawki, przykryć kremem śmietankowym z serkiem mascarpone. 

Całość udekorować truskawkami, oraz listkami mięty. 
Torcik Pavlova dla wnucząt
Przygotowanie potrzebnych składników,oddzielenie białek od żółtek
Torcik Pavlova dla wnucząt
Białka ubijamy na sztywną masę dodając stopniowo drobny cukier puder
Torcik Pavlova dla wnucząt
Gdy masa jest gęsta i lśniąca dodać mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny delikatnie drewnianą łyżką wymieszać
Torcik Pavlova dla wnucząt
Masę wyłożyć na przygotowaną wcześniej blachę z wyciętymi z papieru do pieczenia kształtami
Torcik Pavlova dla wnucząt
Piec w piekarniku nagrzany do 160 stopni 10 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec około 2 godzin
Torcik Pavlova dla wnucząt
Przygotować składniki potrzebne na krem, schłodzoną kremówkę ubić dodając cukier puder,serek mascarpone
Torcik Pavlova dla wnucząt
Do kremu dodać posiekane listki mięty
Torcik Pavlova dla wnucząt
Większy krążek bezy ułożyć na większym talerzu, nałożyć część kremu
Torcik Pavlova dla wnucząt
Ułożyć pokrojone truskawki,nałożyć mniejszą bezę
Torcik Pavlova dla wnucząt
na środku bezy ułożyć pokrojone truskawki,przykryć kremem
Torcik Pavlova dla wnucząt
Udekorować truskawkami oraz listkami mięty
Torcik Pavlova dla wnucząt
Gotowy można podawać wnukom