ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Piernik z pomarańczowym kremem mascarpone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto piernikowe z kakao i przełożone kremem z mascarpone jest prawie jak torcik, aromatycznie korzenny przełamany pomarańczowym kremem mascarpone.

Piernik z pomarańczowym kremem mascarpone Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Piernik z pomarańczowym kremem mascarpone

 

  • jajka 3 sztuki "L",
  • cukier 3/4 szklanki,
  • mąka tortowa 3 szklanki,
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
  • przyprawa do piernika 1 opakowanie,
  • kakao 3 łyżki,
  • mleko 1 szklanka,
  • olej rzepakowy 1/2 szklanki

 

  • mascarpone 300 gram,
  • śmietana 30% 250 gram,
  • cukier puder 1/2 szklanki,
  • sok pomarańczowy z 2 pomarańczy,
  • skórka kandyzowana pomarańczowa 5 dag

 

 

Sposób przygotowania:

Piernik z pomarańczowym kremem mascarpone

ETAP 1:

Piernik z pomarańczowym kremem mascarpone
Wszystkie składniki ucieramy od razu mikserem.

Do miski wsypać mąkę, proszek, cukier, przyprawę do piernika, wlać mleko, olej, wbić jajka, wsypać kakao i mikserem wszystko dokładnie połączyć na dość gęste ciasto.

ETAP 2:

Piernik z pomarańczowym kremem mascarpone
Ciasto jeśli jest za rzadkie to dosypać mąki, jeśli za gęste to dolać mleka.

Tortownica 26 cm wyłożona papierem do pieczenia, do formy wylać ciasto, wygładzić łyżką wierzch.

ETAP 3:

Piernik z pomarańczowym kremem mascarpone
Ciasto musi być zimne przed krojeniem na blaty.

Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut do suchego patyczka, ciasto w formie dobrze wystudzić.

ETAP 4:

Piernik z pomarańczowym kremem mascarpone

Zimną śmietanę, mascarpone, cukier puder ubić mikserem na sztywno, pod koniec wlać sok pomarańczowy i ubić na sztywno.

ETAP 5:

Piernik z pomarańczowym kremem mascarpone

Ciasto przekroić na 3 blaty, każdy nasączyć pomarańczowym sokiem z wodą, na blatach rozsmarować porcjami krem mascarpone.

ETAP 6:

Piernik z pomarańczowym kremem mascarpone

Resztę kremu rozsmarować na wierzchu i na rantach ciasta, posypać skórką kandyzowaną pomarańczową, schować do lodówki.