Sposób przygotowania:
Piernik z pomarańczowym kremem mascarponeETAP 1:
Do miski wsypać mąkę, proszek, cukier, przyprawę do piernika, wlać mleko, olej, wbić jajka, wsypać kakao i mikserem wszystko dokładnie połączyć na dość gęste ciasto.
ETAP 2:
Tortownica 26 cm wyłożona papierem do pieczenia, do formy wylać ciasto, wygładzić łyżką wierzch.
ETAP 3:
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut do suchego patyczka, ciasto w formie dobrze wystudzić.
ETAP 4:
Zimną śmietanę, mascarpone, cukier puder ubić mikserem na sztywno, pod koniec wlać sok pomarańczowy i ubić na sztywno.
ETAP 5:
Ciasto przekroić na 3 blaty, każdy nasączyć pomarańczowym sokiem z wodą, na blatach rozsmarować porcjami krem mascarpone.
ETAP 6:
Resztę kremu rozsmarować na wierzchu i na rantach ciasta, posypać skórką kandyzowaną pomarańczową, schować do lodówki.