wilcza5

wilcza5

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 79]

Faworki (chrusty).

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne faworki idealne na tłusty czwartek

Faworki (chrusty).

Składniki:

Faworki (chrusty).

 

  • 300 gramów maki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 6 żółtek
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka spirytusu
  • 2 łyżki wody
  • sól
  • 500 g smalcu

 

Sposób przygotowania:

Faworki (chrusty).
Mieszamy wszystkie składniki i formujemy z nich ciasto. Rozwałkowujemy je jak najcieniej.Kroimy na paski o szerokości około 3cm i długości około 15 cm. Na środku każdego paseczka robimy nacięcie na około 6cm. Jeden koniec faworka przeciągamy przez środek i wyciągamy.Powstaje nam piękny faworek;-) Smażymy na gorącym smalcu z jednej i drugiej strony na złoty kolor.