Sposób przygotowania:
Faworki domowe wg Kaka
Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i tyle śmietany aby masa miała podobną konsystencję jak ciasto na makaron.Wszystkie składniki dokładnie wyrobić, a potem bić ciasto tak długo, aż zaczną się wytwarzać pęcherzyki powietrza. Ciasto przykryć i odstawić na około godzinę w chłodne miejsce.Następnie bardzo cienko je rozwałkować posypując mąką i pokroić nożem w paski szerokości około 3.5cm i długości 9cm. W środku każdego packa zrobić wzdłuż nacięcie, przez które trzeba przełożyć jeden koniec ciasta tak aby utworzył węzeł. W rondlu rozgrzać olej i do gorącego wkładać przygotowane faworki.Smażyć je z dwóch stron na kolor złotawy.Następnie należy wyjąć je na papierowe ręczniki lub bibułę aby ociekły z tłuszczu.Wystudzone obsypać cukrem pudrem lub cukrem waniliowym albo oboma wymieszanymi razem.