Kaka12999

Kaka12999

Kucharz
[Przepisów: 4]

Faworki domowe wg Kaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo pyszne,lubiane przez dzieci i dorosłych ciasta.

Faworki domowe wg Kaka

Składniki:

Faworki domowe wg Kaka

 

  • 25 dag mąki
  • 2 dag masła
  • 3 żółtka
  • ćwierć szklanki gęstej śmietany
  • kieliszek spirytusu
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder i/lub cukier waniliowy do posypania [lub bez]

Sposób przygotowania:

Faworki domowe wg Kaka
Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i tyle śmietany aby masa miała podobną konsystencję jak ciasto na makaron.Wszystkie składniki dokładnie wyrobić, a potem bić ciasto tak długo, aż zaczną się wytwarzać pęcherzyki powietrza. Ciasto przykryć i odstawić na około godzinę w chłodne miejsce.Następnie bardzo cienko je rozwałkować posypując mąką i pokroić nożem w paski szerokości około 3.5cm i długości 9cm. W środku każdego packa zrobić wzdłuż nacięcie, przez które trzeba przełożyć jeden koniec ciasta tak aby utworzył węzeł. W rondlu rozgrzać olej i do gorącego wkładać przygotowane faworki.Smażyć je z dwóch stron na kolor złotawy.Następnie należy wyjąć je na papierowe ręczniki lub bibułę aby ociekły z tłuszczu.Wystudzone obsypać cukrem pudrem lub cukrem waniliowym albo oboma wymieszanymi razem.