eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Faworki Eli z karpia

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam faworki z fileta z karpia. Panierowałam je w mące i usmażyłam w głębokim tłuszczu. Wyszły pycha.

Faworki Eli z karpia

Składniki:

Faworki Eli z karpia

ryba

  • 2 duże płaty z karpia - około 1.8 kg

przyprawy

  • przyprawa do ryb do posypania karpia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

dodatki

Sposób przygotowania:

Faworki Eli z karpia

przygotowanie ryby

Faworki Eli z karpia
Oczyszczone, opłukane i osuszone filety pokroić

Skórę karpia oskrobać z łusek i śluzu. Wy filetować rybę z ości.

Filety opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na kawałki.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w plastry. Przełożyć kawałki ryby cebulą i odstawić w chłodne miejsce na 3 godziny.

przygotowanie faworków

Faworki Eli z karpia
Natrzeć nacięte kawałki karpia przyprawą, solą i pieprzem.

Kawałki karpia naciąć wzdłuż przez środek jak faworki. Posypać karpia przyprawą do ryb, solą i pieprzem.

przygotowanie faworków cd

Faworki Eli z karpia
Przez nacięcie w rybie przeciągnąć jeden koniec jak w faworku.

Jeden koniec ryby przeciągnąć przez nacięcie tak jak faworki.

przygotowanie faworków cd

Faworki Eli z karpia
Opanierowane w mące faworki smażyć w głębokim oleju.

Faworki rybne panierować w mące pszennej. W rondlu rozgrzać olej. Smażyć faworki w głębokim oleju aż się zrumienią.

Smacznego.