Sposób przygotowania:
Postne pierogi z karpia
Do garnka wlej wodę, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz oraz kilka plasterków cytryny.Kiedy całość zacznie wrzeć dodaj kawałki karpia i gotuj przez 5 min, ugotowaną rybę ostudź.
Po ostudzeniu z fileta usuń skórę i ości a oczyszczone mięso przełóż do miski i dodaj do niego majonez, tymianek, pietruszkę, sól, pieprz oraz podsmażoną na maśle cebulkę, całość wymieszaj.
Z mąki, ciepłej wody, oleju i soli zagnieć ciasto, na krążki rozwałkowanego ciasta układaj porcje farszu i zlepiaj brzegi formując pierogi, gotuj w osolonej wodzie.
Po ostudzeniu z fileta usuń skórę i ości a oczyszczone mięso przełóż do miski i dodaj do niego majonez, tymianek, pietruszkę, sól, pieprz oraz podsmażoną na maśle cebulkę, całość wymieszaj.
Z mąki, ciepłej wody, oleju i soli zagnieć ciasto, na krążki rozwałkowanego ciasta układaj porcje farszu i zlepiaj brzegi formując pierogi, gotuj w osolonej wodzie.