Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Postne pierogi z karpia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Podobno my Polacy potrafimy zrobić pierogi ze wszystkiego, więc dziś wigilijne pierogi z karpia. I co wy na to?

Postne pierogi z karpia

Składniki:

Postne pierogi z karpia

Ciasto

  • 500 g mąki
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • ciepła woda

Farsz

Sposób przygotowania:

Postne pierogi z karpia
Do garnka wlej wodę, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz oraz kilka plasterków cytryny.Kiedy całość zacznie wrzeć dodaj kawałki karpia i gotuj przez 5 min, ugotowaną rybę ostudź.

Po ostudzeniu z fileta usuń skórę i ości a oczyszczone mięso przełóż do miski i dodaj do niego majonez, tymianek, pietruszkę, sól, pieprz oraz podsmażoną na maśle cebulkę, całość wymieszaj.

Z mąki, ciepłej wody, oleju i soli zagnieć ciasto, na krążki rozwałkowanego ciasta układaj porcje farszu i zlepiaj brzegi formując pierogi, gotuj w osolonej wodzie.