Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Karp z karmelizowanymi orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Karp z karmelizowanymi orzechami w towarzystwie zapiekanych ziemniaczków to pomysł na szybką i smaczną kolację.

Karp z karmelizowanymi orzechami

Składniki:

Karp z karmelizowanymi orzechami

 

Sposób przygotowania:

Karp z karmelizowanymi orzechami
Karpia sprawiamy. Filet z ryby przyprawiamy solą i pieprzem, obsmażamy na oleju. Orzechy włoskie i obrane migdały siekamy.

Na patelni roztapiamy masło, dodajemy łyżkę miodu, wrzucamy orzechy i migdały i chwilę karmelizujemy.

Z ziemniaków wycinamy kulki. Gotujemy w osolonej wodzie.

Po ugotowaniu przyprawiamy ulubionymi ziołami lub przyprawą do ziemniaków. W naczyniu żaroodpornym układamy karpia, polewamy go tłuszczem z patelni, na której smażyła się ryba oraz odrobiną białego wina, obok wykładamy ziemniaczki, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 10 min.

Po wyjęciu z piekarnika na wierzch karpia wykładamy orzechy.

Tagi:

karp danie