Sposób przygotowania:
Karp z karmelizowanymi orzechami
Karpia sprawiamy. Filet z ryby przyprawiamy solą i pieprzem, obsmażamy na oleju. Orzechy włoskie i obrane migdały siekamy.
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy łyżkę miodu, wrzucamy orzechy i migdały i chwilę karmelizujemy.
Z ziemniaków wycinamy kulki. Gotujemy w osolonej wodzie.
Po ugotowaniu przyprawiamy ulubionymi ziołami lub przyprawą do ziemniaków. W naczyniu żaroodpornym układamy karpia, polewamy go tłuszczem z patelni, na której smażyła się ryba oraz odrobiną białego wina, obok wykładamy ziemniaczki, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 10 min.
Po wyjęciu z piekarnika na wierzch karpia wykładamy orzechy.
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy łyżkę miodu, wrzucamy orzechy i migdały i chwilę karmelizujemy.
Z ziemniaków wycinamy kulki. Gotujemy w osolonej wodzie.
Po ugotowaniu przyprawiamy ulubionymi ziołami lub przyprawą do ziemniaków. W naczyniu żaroodpornym układamy karpia, polewamy go tłuszczem z patelni, na której smażyła się ryba oraz odrobiną białego wina, obok wykładamy ziemniaczki, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 10 min.
Po wyjęciu z piekarnika na wierzch karpia wykładamy orzechy.