mariwanna

mariwanna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Smażony karp z karmelizowaną cebulą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Najprostszym sposobem jest usmażenie kawałków ryby i podanie jej z karmelizowaną w miodzie cebulką. Pysznie smakuje!

Smażony karp z karmelizowaną cebulą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Smażony karp z karmelizowaną cebulą

 

Sposób przygotowania:

Smażony karp z karmelizowaną cebulą
Rybę oczyścić, obciąć płetwy, opłukać i pokroić w kawałki. Posolić lekko, posypać vegetą i pieprzem, polać sokiem z cytryny ułożyć w misce warstwami na przemian z cebulą.

Przykryć folią i odstawić z chłodne miejsce na kilka godzin. Rozgrzać piekarnik i wyłączyć. Przed smażeniem mąkę i bułkę wymieszać. Kawałki ryby obtoczyć w mące, układać na rozgrzanym oleju skórą do dołu, smażyć na złoto z obu stron.

Usmażoną rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika, póki będzie się smażyć cebula.

Cebulę, w której marynował się karp, wrzucić na patelnię, dodać miód i trochę soku z cytryny, smażyć często mieszając, aż cebula się skarmelizuje.

Cebulę wyłożyć na karpia, podawać od razu. Smacznego!  
Smażony karp z karmelizowaną cebulą
Smażony karp z karmelizowaną cebulą - marynowanie w cebuli
Smażony karp z karmelizowaną cebulą
Smażony karp z karmelizowaną cebulą - obtaczanie w mące
Smażony karp z karmelizowaną cebulą
Smażony karp z karmelizowaną cebulą- smażenie
Smażony karp z karmelizowaną cebulą
Smażony karp z karmelizowaną cebulą- smażenie z drugiej strony

Tagi:

ryba karp