Sposób przygotowania:
Smażony karp z karmelizowaną cebulą
Rybę oczyścić, obciąć płetwy, opłukać i pokroić w kawałki. Posolić lekko, posypać vegetą i pieprzem, polać sokiem z cytryny ułożyć w misce warstwami na przemian z cebulą.
Przykryć folią i odstawić z chłodne miejsce na kilka godzin. Rozgrzać piekarnik i wyłączyć. Przed smażeniem mąkę i bułkę wymieszać. Kawałki ryby obtoczyć w mące, układać na rozgrzanym oleju skórą do dołu, smażyć na złoto z obu stron.
Usmażoną rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika, póki będzie się smażyć cebula.
Cebulę, w której marynował się karp, wrzucić na patelnię, dodać miód i trochę soku z cytryny, smażyć często mieszając, aż cebula się skarmelizuje.
Cebulę wyłożyć na karpia, podawać od razu. Smacznego!
Przykryć folią i odstawić z chłodne miejsce na kilka godzin. Rozgrzać piekarnik i wyłączyć. Przed smażeniem mąkę i bułkę wymieszać. Kawałki ryby obtoczyć w mące, układać na rozgrzanym oleju skórą do dołu, smażyć na złoto z obu stron.
Usmażoną rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika, póki będzie się smażyć cebula.
Cebulę, w której marynował się karp, wrzucić na patelnię, dodać miód i trochę soku z cytryny, smażyć często mieszając, aż cebula się skarmelizuje.
Cebulę wyłożyć na karpia, podawać od razu. Smacznego!