dorota20w

dorota20w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 587]

Faworki kruche i pyszne

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

idealnie kruche i pyszne, łatwe

Faworki kruche i pyszne

Składniki:

Faworki kruche i pyszne

 

  • 2 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki śmietany
  • 1 łyżeczka octu lub spirytusu
  • cukier puder
  • olej

Sposób przygotowania:

Faworki kruche i pyszne
Do miski przesiewamy mąkę. Do maki dodajemy żółtka ocet lub spirytus oraz śmietanę. Możemy dodac jeszcze szczyptę soli dla smaku. wszystkie składniki mieszamy łyżką by zgrubsza sie połączyły a potem ręką wyrabiamy gładkie, elastyczne, dość gęste ciasto. Ciasto zbijac wałkiem przez 5-10 min. Potem odrywac kawałki ciasta i wałkowac bardzo cienko. Wycinac prostokąty, nacinac na środku i przeplać. Faworki smażyć na głęboki, gorącym tłuszczu. Podawac posypane cukrem pudrem.

Tagi:

faworki chrust