WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Faworki maślane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Nieco inny sposób przygotowywania faworków. Na cieście z masłem i proszkiem do pieczenia, nie wymagają wielkiego zagniatania.

Faworki maślane

Składniki:

Faworki maślane

 

  • 0,5 kg mąki
  • 4 jajka
  • 15 dag masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Faworki maślane

Ciasto

Faworki maślane
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wyrabiamy.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Wbijamy jajka, dodajemy śmietanę i masło. Ciasto zagniatamy, w razie potrzeby podsypując mąką.Wyrobione ciasto rozwałkowujemy cienko.

Krojenie

Faworki maślane
Ciasto kroimy na kwadraty i przekrawamy na środku.

Rozwałkowane ciasto kroimy najpierw na prostokąty, a następnie na środku je przekrawamy.

Przekręcanie

Faworki maślane
Z pokrojonego ciasta formujemy równe faworki.

Łapiemy jeden brzeg ciasta i przekładamy go przez wycięty środek formując faworki. Tak samo postępujemy z całym ciastem.

Smażenie

Faworki maślane
Faworki smażymy małymi partiami na głębokim tłuszczu.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy dość dużo tłuszczu i stopniowo smażymy na rumiano wszystkie faworki. Po wyjęciu z patelni odsączamy je na ręczniku papierowym. Posypujemy cukrem pudrem przed podaniem.