Sposób przygotowania:
Faworki maślaneCiasto
![Faworki maślane Faworki maślane](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/faworki-maslane-402161.jpg)
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Wbijamy jajka, dodajemy śmietanę i masło. Ciasto zagniatamy, w razie potrzeby podsypując mąką.Wyrobione ciasto rozwałkowujemy cienko.
Krojenie
![Faworki maślane Faworki maślane](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/faworki-maslane-402166.jpg)
Rozwałkowane ciasto kroimy najpierw na prostokąty, a następnie na środku je przekrawamy.
Przekręcanie
![Faworki maślane Faworki maślane](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/faworki-maslane-402170.jpg)
Łapiemy jeden brzeg ciasta i przekładamy go przez wycięty środek formując faworki. Tak samo postępujemy z całym ciastem.
Smażenie
![Faworki maślane Faworki maślane](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/faworki-maslane-402174.jpg)
Na głębokiej patelni rozgrzewamy dość dużo tłuszczu i stopniowo smażymy na rumiano wszystkie faworki. Po wyjęciu z patelni odsączamy je na ręczniku papierowym. Posypujemy cukrem pudrem przed podaniem.