marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Faworki na pikantnie z kminkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Oto słona lub ostra odmiana karnawałowego przysmaku,a mianowicie faworek.Zamiast cukru i cukru waniliowego dać sól i ostre przyprawy,a zastąpią mniej zdrowe chipsy.

Faworki na pikantnie z kminkiem

Składniki:

Faworki na pikantnie z kminkiem

 

  • 400 g.mąki pszennej,
  • kostka margaryny,
  • 3-4 żółtka,
  • pudełko kwaśnej śmietany,
  • kminek,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka sproszkowanej papryczki chilli,
  • kieliszek winiaku lub spirytusu,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • margaryna do smażenia.

Sposób przygotowania:

Faworki na pikantnie z kminkiem
Mąkę z proszkiem przesiać na stolnicę i posiekać na wiórki z kostką tłuszczu ostrym nożem, potem wbić żółtka, dodać kwaśną śmietanę, curry, sproszkowaną papryczkę chilli oraz sól, kminek i kieliszek alkoholu, co zapobiega paleniu się ciasta czy tam mąki. Wyrabiać i zagnieść, po czym włożyć kulę ciasta w misce do lodówki na niespełna godzinę. Po wyjęciu ciasto rozwałkować i radełkiem wykrawać pasy i zarazem dziurki, po czym przewlec jeden koniec ciasta przez otwór i taka samo tworzyć kolejne. Kostkę tłuszczu rozpuścić na głębokiej patelni i na rozgrzany kłaść faworki.Smażyć z kilka minut z obu stron na jasnozłoty kolor. Przełożyć szczypcami na talerz z papierowym ręcznikiem, aby tłuszcz wsiąkł. Potem przełożyć faworki na tacę i podawać zamiast chipsów do piwa lub wina.

Tagi:

chrust faworki