Sposób przygotowania:
Faworki na pikantnie z kminkiem
Mąkę z proszkiem przesiać na stolnicę i posiekać na wiórki z kostką tłuszczu ostrym nożem, potem wbić żółtka, dodać kwaśną śmietanę, curry, sproszkowaną papryczkę chilli oraz sól, kminek i kieliszek alkoholu, co zapobiega paleniu się ciasta czy tam mąki. Wyrabiać i zagnieść, po czym włożyć kulę ciasta w misce do lodówki na niespełna godzinę. Po wyjęciu ciasto rozwałkować i radełkiem wykrawać pasy i zarazem dziurki, po czym przewlec jeden koniec ciasta przez otwór i taka samo tworzyć kolejne. Kostkę tłuszczu rozpuścić na głębokiej patelni i na rozgrzany kłaść faworki.Smażyć z kilka minut z obu stron na jasnozłoty kolor. Przełożyć szczypcami na talerz z papierowym ręcznikiem, aby tłuszcz wsiąkł. Potem przełożyć faworki na tacę i podawać zamiast chipsów do piwa lub wina.