BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1385]

Faworki na piwie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Faworki, które dzisiaj proponuję są bardzo smaczne, kruche i pulchne. Nie są równe i jednakowe, bo ja lubię jak są o różnych długościach i szerokościach, ważne, że smaczne i szybko znikają.

Faworki na piwie Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Faworki na piwie

 

  • mąka 1,5 - 2 szklanek,
  • piwo jasne 1/3 szklanki,
  • żółtka 6 szt,
  • cukier 3 łyżki,
  • olej lub smalec do głębokiego smażenia,
  • cukier puder do posypania faworków,

Sposób przygotowania:

Faworki na piwie
Żółtka oddzielić od białek, a następnie utrzeć z cukrem do białości. Wlać piwo i przesiać mąkę. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować (cienko). Pokroić w paski, każdy pasek naciąć na środku i przewijać jeden koniec przez nacięcie (otwór).

Smażyć w głębokim, dobrze rozgrzanym tłuszczu (olej lub smalec).

Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym.

Wystudzone, odsączone z nadmiaru tłuszczu oprószyć cukrem pudrem.

Rada;

Paski można kroić radełkiem, równej wielkości i szerokości.


Faworki na piwie
Żółtka oddzielić od białek , do żółtek dodać cukier i utrzeć do białości
Faworki na piwie
Dodać piwo,przesiać mąkę i wymieszać na gładkie, jednolite ciasto
Faworki na piwie
Ciasto dokładnie wyrobić aby nie było grudek
Faworki na piwie
Pokroić w paski ,każdy pasek naciąć w środku i przewinąć jeden koniec przez otwór
Faworki na piwie
Smażyć w głębokim,dobrze rozgrzanym oleju lub smalcu na złoty kolor
Faworki na piwie
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem