Sposób przygotowania:
Słone faworki
W misie robota połączyć mąkę pszenną i kukurydzianą, sól, proszek do pieczenia - dodać piwo, śmietanę, miękką margarynę i smalec oraz wyciśnięty czosnek. Wyrobić zwarte jednolite ciasto, które nie może być zbyt twarde, ponieważ w trakcie chłodzenia jeszcze stwardnieje.
Gotowe ciasto podzielić na porcje, owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny, aż ciasto zmieni konsystencję.
Poszczególne kawałki ciasta wałkować na grubość 2-3 mm podsypując mąką.
Ostrym nożem albo radełkiem wycinać paski ciasta dowolnej szerokości i ciąć je na skos tworząc romby.
Na środku każdego robić nacięcie wzdłuż długiego boku i wywijać przekładając przez nacięcie jeden z rogów.
Faworki układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. W międzyczasie rozgrzać piekarnik z termoobiegiem do 200℃.
Ubić widelcem białko z odrobiną wody i solą - posmarować faworki.
Piec na rumiano.
Gotowe ciasto podzielić na porcje, owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny, aż ciasto zmieni konsystencję.
Poszczególne kawałki ciasta wałkować na grubość 2-3 mm podsypując mąką.
Ostrym nożem albo radełkiem wycinać paski ciasta dowolnej szerokości i ciąć je na skos tworząc romby.
Na środku każdego robić nacięcie wzdłuż długiego boku i wywijać przekładając przez nacięcie jeden z rogów.
Faworki układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. W międzyczasie rozgrzać piekarnik z termoobiegiem do 200℃.
Ubić widelcem białko z odrobiną wody i solą - posmarować faworki.
Piec na rumiano.