Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Słone faworki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wszyscy znają, i zapewne większość lubi, chrupiące delikatne faworki podawane z cukrem pudrem. Tym razem proponuję słoną wersję. Można je podać samodzielnie, jako dodatek do czystego barszczu albo zakąskę do piwa.

Słone faworki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Słone faworki

 

Sposób przygotowania:

Słone faworki
W misie robota połączyć mąkę pszenną i kukurydzianą, sól, proszek do pieczenia - dodać piwo, śmietanę, miękką margarynę i smalec oraz wyciśnięty czosnek. Wyrobić zwarte jednolite ciasto, które nie może być zbyt twarde, ponieważ w trakcie chłodzenia jeszcze stwardnieje. 

Gotowe ciasto podzielić na porcje, owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny, aż ciasto zmieni konsystencję. 

Poszczególne kawałki ciasta wałkować na grubość 2-3 mm podsypując mąką. 

Ostrym nożem albo radełkiem wycinać paski ciasta dowolnej szerokości i ciąć je na skos tworząc romby.

Na środku każdego robić nacięcie wzdłuż długiego boku i wywijać przekładając przez nacięcie jeden z rogów. 

Faworki układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. W międzyczasie rozgrzać piekarnik z termoobiegiem do 200℃. 

Ubić widelcem białko z odrobiną wody i solą - posmarować faworki. 

Piec na rumiano.
Słone faworki
Schłodzone ciasto rozwałkować podsypując mąką.
Słone faworki
Cieniutko rozwałkowane ciasto pociąć w romby.
Słone faworki
Nacięte wzdłuż romby wywijać tworząc faworki.
Słone faworki
Posmarowane białkiem z solą faworki upiec na rumiano.