WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2012]

Faworki na słodkiej śmietanie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Puszyste, chrupiące i delikatne zarazem faworki (chruściki) na słodkiej śmietanie 30%, posypane tradycyjnie cukrem pudrem.

Faworki na słodkiej śmietanie Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Faworki na słodkiej śmietanie

 

  • 1,5 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki spirytusu
  • ok. 100 ml śmietany 30%
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Faworki na słodkiej śmietanie

ETAP 1:

Do miski wsypać mąkę pszenną tortową. Dodać żółtka, spirytus i trochę śmietany. Zagniatać ciasto dodając kolejne porcje śmietany. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Ciasto zagniatać około 10 minut. Następnie tłuc wałkiem do ciasta przez kolejne kilka minut aby je napowietrzyć.

Gotowe ciasto przykryć i odstawić na 30 minut żeby odpoczęło.

Po tym czasie pokroić na kilka kawałków. Każdy kawałek rozwałkować bardzo cienko żeby prześwitywała stolnica. Pasy ciasta kroić na paski o wymiarach ok. 3x15cm. W środku robić nacięcie i przewijać przez nie jeden brzeg ciasta.

Faworki smażyć porcjami na rozgrzanym oleju z obu stron. Wyjmować na ręcznik papierowy. Obtoczyć w cukrze pudrze.

Faworki na słodkiej śmietanie
Faworki po wyjęciu z garnka osuszane na ręczniku papierowym
Faworki na słodkiej śmietanie
Faworki w trakcie smażenia w garnku na oleju
Faworki na słodkiej śmietanie
Uformowane faworki odkładamy na stolnicę.
Faworki na słodkiej śmietanie
Rozwałkowane pasy ciasta kroimy na paski i robimy w środku nacięcia
Faworki na słodkiej śmietanie
Składniki na ciasto na faworki umieszczone w misce