Sposób przygotowania:
Pączki z białekETAP 1:
Drożdże wkruszyć do miseczki. Dodać cukier, jedną łyżkę mąki i ciepłe mleko. Rozmieszać i odstawić na kilkanaście minut. 2 szklanki mąki wsypać do miski. Dodać olej i wyrośnięty zaczyn. Wymieszać i lekko zagnieść. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta. Zmiksować mikserem z hakami. Wsypać resztę mąki, dodać spirytus i zagnieść ciasto. W razie potrzeby posypać mąką. Dłonie dobrze nawilzyc olejem. Ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Następnie rozwałkować na placek o grubości ok 2cm. Wykrawać kółka. Na środku każdego nakładać porcję marmolady i zlepić brzegi. Odkładać na stolnicę łączeniem do dołu.
W szerokim garnku rozgrzać ok. 2 litry oleju. Wkładać porcjami pączki i smażyć z obu stron na rumiano.
Wykładać na tacę wyłożoną ręcznikiem papierowym. Po przestygnięciu obtoczyć w cukrze pudrze.