Sposób przygotowania:
Faworki ostatkowe
Mąkę przesiać dodać do niej szczyptę soli . Żółtka wymieszać ze śmietaną i z octem. Wlać do mąki i dokladnie zagnieść ciasto. Ciasto będzie twarde lecz elastyczne.
Ciasto wałkować bardzo cienko o pokroić na równe małe prostokąty. Każdy naciąć przez środek i przeciągnąć ciasto przez otwór. Tłuszczu rozgrzać i smażyć faworki na złoty kolor odwracając długą wykałaczką tylko raz.
Wyjąć na papierowy ręcznik i posypać cukrem pudrem.
Ciasto wałkować bardzo cienko o pokroić na równe małe prostokąty. Każdy naciąć przez środek i przeciągnąć ciasto przez otwór. Tłuszczu rozgrzać i smażyć faworki na złoty kolor odwracając długą wykałaczką tylko raz.
Wyjąć na papierowy ręcznik i posypać cukrem pudrem.