anulkadh

anulkadh

Złoty Ekspert
[Przepisów: 679]

Faworki ostatkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Tłusty czwartek już za pasem dlatego polecam idealny przepis na faworki. Moje zdjęcie nie oddaje magi tego smakołyku ale polecam serdecznie.

Faworki ostatkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Faworki ostatkowe

 

  • 600 g maki
  • 6 żółtek
  • 130 ml śmietany
  • szczypta soli
  • 2 łyżki octu
  • cukier puder
  • Olej lub smalec

Sposób przygotowania:

Faworki ostatkowe
Mąkę przesiać dodać do niej szczyptę soli . Żółtka wymieszać ze śmietaną i z octem. Wlać do mąki i dokladnie zagnieść ciasto. Ciasto będzie twarde lecz elastyczne.

Ciasto wałkować bardzo cienko o pokroić na równe małe prostokąty. Każdy naciąć przez środek i przeciągnąć ciasto przez otwór. Tłuszczu rozgrzać i smażyć faworki na złoty kolor odwracając długą wykałaczką tylko raz.

Wyjąć na papierowy ręcznik i posypać cukrem pudrem.
Faworki ostatkowe
ciasto walkowac na grubość ojolo 3 mm. można delikatnie podsypać mąką
Faworki ostatkowe
pokroic przy pomocy radełka na takie same kawałki
Faworki ostatkowe
faworki po przygotowaniu otrzepać z mąki przed smażeniem
Faworki ostatkowe
faworki smazyc małymi partiami tak aby każdy mógł wypłynąć na powierzchnię

Tagi:

faworki chrust