kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Faworki pieczone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne, pieczone faworki. Faworki przygotowałam na serku philadelphia.Polecam na podwieczorek.

Faworki pieczone Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Faworki pieczone

 

  • 2 jajka
  • 100 g serka Philadelphia
  • 2 małe cukry wanilinowe
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • mąka do podsyłania
  • blaszka papier do pieczenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Faworki pieczone
Do miski wybijamy jajka i dodajemy serek, cukier, sok z cytryny i miksujemy. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zagniatamy ciasto. Przekładamy na stolnicę wysypaną mąką i wyrabiamy ciasto.

Wałkujemy na cienki placek i tniemy nożem lub radełkiem na podłużne kawałki, każdy nacinamy na środku.

Robimy faworki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10 - 15 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Faworki pieczone
W misce umieszczamy serek, jajka, cukier i miksujemy.
Faworki pieczone
Do ubitych jajek wsypujemy mąkę mieszamy i zagniatamy ciasto.
Faworki pieczone
Ciasta kroimy nożem i przygotowujemy faworki.
Faworki pieczone
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy faworki.