novita26

novita26

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 179]

faworki wg novita26

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

mieszamy wszystkie składniki razem oprócz oleju

faworki wg novita26

Składniki:

faworki wg novita26

 

  • mąka 1,5 szk
  • śmietana 2 łyzki
  • cukier puder do posypania
  • spirytus 1 łyżka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

faworki wg novita26
Z mąk,i żółtek śmietany i spirytusu zagniatamy ciasto( takie jak na pierogi). Wyrabiamy i bijemy wałkiem, aż wytworzą sie pęcherzyki powietrza, pozostawiamy ciasto na godzinkę. Następnie ciasto cienko rozwałkować i pokroić na pasy długości 10-12cm i szerokości 3-4cm. Naciąć wzdłuż, prze środek- przez otwór przewlec jeden koniec i przeciągnąc.Wkładamy faworki na rozgrzany tłuszcz i i czekamy aż sie zrumienią i przekładamy na drugą stronę. Po usmażeniymkładziemy na papierowy recznik i odsączamy , na koniec posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO

Tagi:

faworki chrust