Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Feta z pieca.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Odrobina kuchni greckiej w każdym domu. Prosta i w miarę szybka przekąska.

Feta z pieca. Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Feta z pieca.

 

  • (dwie porcje)
  • Ser feta (u mnie solona) - 2 grube plastry
  • pomidor - 2 sztuki
  • oregano suszone - 2 łyżeczki
  • oliwa - 3 łyżki
  • majeranek - 2 szczypty - dodałam od siebie w oryginalnym przepisie nie jest podane

Sposób przygotowania:

Feta z pieca.
Rozgrzewamy piekarnik do 180*C Plastry fety kładziemy na dno żaroodpornego naczynia (mała kokilka) Pomidory obieramy - nacinamy z góry tworząc X Zalewamy wrzątkiem, po 2 minutach wyciągamy i obieramy ze skórki. Usuwamy gniazda nasienne, kroimy w drobną kostkę rozkładamy na plasterku fety. Obsypujemy oregano i majerankiem. Skrapiamy oliwa. Zapiekamy na środkowej półce pieca około 15 -20 minut. Podajemy gorące. Przepis pochodzi z segregatora Kuchnie Świata, który kiedyś wydawała gazeta wyborcza.
Feta z pieca.
Przygotowany ser z pomidorami i ziołami do zapiekania

Tagi:

sery ser