Sposób przygotowania:
Fettuccine Alfredo z kurczakiem i brokuł
Makaron gotujemy al-dente w lekko osolonej wodzie można dodać oliwy z oliwek lub oleju aby się nie sklejał. Piersi z kurczaka dokładnie myjemy, kroimy w cienkie paski i sypiemy przyprawą do kurczaka i odstawiamy do lodówki na czas przygotowywania pozostałych składników. masło (ok 10g) roztapiamy na patelni dodajemy brokuły i podlewamy troszkę wodą dusimy do miękkości, dodajemy pokrojony w cienkie paseczki por i zmiażdżony czosnek. Chwilę podgotuj i zdejmij z patelni. Na maśle (10g) lub oliwie podsmaż piersi na rumiany kolor, dodaj przygotowane warzywa.Sos: Masło i 200 ml śmietany umieścić w garnku, cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotowac jeszcze przez okolo 1,5 minuty, aż trochę zgęstnieje. Do powstałego sosu dodajemy makaron, wcześniej przygotowane warzywa i parmezan. Gotujemy wszystko na małym ogniu cały czas mieszając. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem i gałka muszkatołową (nie za dużo). Podajemy posypane serem i udekorowane natka pietruszki na głębokim talerzu. Zamiast brokuł można dodać pieczarki, szpinak lub groszek albo podawać z samym kurczakiem lub z samym sosem.