Sposób przygotowania:
Figi w brandy
Ułóż figi na dnie dużego rondla lub patelni. Posyp je cukrem, a na wierchu połóż laskę cynamonu. Zalej wodą tak, aby przykryć figi i gotuj na małym ogniu przez 5-8 minut. Wyjmij cynamon i odcedź figi.
Włóż figi do słoika. Pozostały na dnie patelni lub rondla syrop odparuj do połowy, gotując go bez przykrycia.
Słoik z figami napełnij do połowy brandy. Wlej do słoika syrop tak, aby słoik wypełnił się do 1,5cm poniżej gwintu. Zamknij słoik. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu. Przed podaniem figi powinny się konserwować przez co najmniej 1 miesiąc.
Włóż figi do słoika. Pozostały na dnie patelni lub rondla syrop odparuj do połowy, gotując go bez przykrycia.
Słoik z figami napełnij do połowy brandy. Wlej do słoika syrop tak, aby słoik wypełnił się do 1,5cm poniżej gwintu. Zamknij słoik. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu. Przed podaniem figi powinny się konserwować przez co najmniej 1 miesiąc.