misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Figi w brandy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przed podaniem figi powinny się konserwować przez co najmniej 1 miesiąc...

Figi w brandy

Składniki:

Figi w brandy

 

  • 14 suszonych fig
  • 1/2 filiżanki cukru
  • 1 laska cynamonu
  • 1 filiżanka brandy

 

Sposób przygotowania:

Figi w brandy
Ułóż figi na dnie dużego rondla lub patelni. Posyp je cukrem, a na wierchu połóż laskę cynamonu. Zalej wodą tak, aby przykryć figi i gotuj na małym ogniu przez 5-8 minut. Wyjmij cynamon i odcedź figi.
Włóż figi do słoika. Pozostały na dnie patelni lub rondla syrop odparuj do połowy, gotując go bez przykrycia.
Słoik z figami napełnij do połowy brandy. Wlej do słoika syrop tak, aby słoik wypełnił się do 1,5cm poniżej gwintu. Zamknij słoik. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu. Przed podaniem figi powinny się konserwować przez co najmniej 1 miesiąc.