jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Figowe caprese na przystawkę

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 17

Jesienią, kiedy świeże figi są na wyciągnięcie ręki polecam wykonać taką oto odmienną wersję tradycyjnego caprese. To świetny pomysł na szybką przekąskę, czy obiadokolację.

Figowe caprese na przystawkę Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Figowe caprese na przystawkę

SKŁADNIKI:

Sposób przygotowania:

Figowe caprese na przystawkę

ETAP 1

Figowe caprese na przystawkę
Przepłukaną rukole odsączamy z wody

Rukole przepłukujemy i dokładnie odsączamy. Gotową wykładamy na przygotowany półmisek lub talerze.

ETAP 2

Figowe caprese na przystawkę
Mozarellę kroimy w cienkie plasterki

Ser odsączamy z zalewy i kroimy w cienkie plasterki.

ETAP 3

Figowe caprese na przystawkę
Umyte owoce kroimy w plasterki

Figi także kroimy w plasterki.

ETAP 4

Figowe caprese na przystawkę
Przygotowane fugi i ser wykładamy na zieleninę

Plasterki sera oraz fig układamy naprzemiennie na rukoli.

ETAP 5

Figowe caprese na przystawkę
Na suche patelnii delikatnie rumienimy orzechy włoskie

Orzechy przetrącamy na mniejsze kawałki i delikatnie przysmażamy na suchej patelni, by stały się bardziej chrupiące. Przestudzonymi posypujemy nasze danie.
Miód, oliwę oraz ocet łączymy ze sobą. Otrzymaną mieszaniną polecamy caprese. Całość oprószamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem i podajemy.