cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Figowa przekąska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wystarczy dodatek zaledwie kilku składników, by skomponować smaczną przekąskę ze świeżych fig.

Figowa przekąska Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Figowa przekąska

 

  • 6 -8 szt twardych, dojrzłych fig /zielone lub fioletowe/
  • 150 g szynki parmeńskiej /dolce/
  • mix sałatek /garść/
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • szczypta soli i pieprzu
  • dodatkowo:
  • serek kozi i winogrona

Sposób przygotowania:

Figowa przekąska
Figi starannie umyć i osuszyć. Na każdym owocu zrobić nacięcie /na krzyż/ i lekko rozchylić. Owoce ułożyć na półmisku wyłożonym kolorową sałatką /może być rukola,swieży szpinak,bazylia.../ W środek figi włożyć cieniutki plasterek , zwinietej w różyczkę szynki . Do miseczki wlać oliwę , sok cytrynowy, dodać miód , pieprz i sól. Wymieszać i polać figi. Dodatkowo przekaske można wzbogacić o dodatek kosiego sera/moze być feta/. Figi pokroić na ćwiartki i nakładać na patyczki naprzemian z szynką i serem . Całość wykończyć listkiem bazylii. Można skropić sosem winegret /lub balsamicznym/. Dodatkowym elementem nie tylko dekoracyjnym, ale również smakowym są zółte winogrona
Figowa przekąska
Figi umyć osuszyć wyłozyć na półmisek z sałatką.
Figowa przekąska
Zrobić nacięcie krzyżowe w srodek włozyć plasterek szynki a całość polać sosem winegret.
Figowa przekąska
Przekąske można dodatkowo urozmaicić kozim serkiem.
Figowa przekąska
Miłym akcentem wizualnym i smakowym są zółte winogrona.