thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Filet oregano w sosie winno -śmietanowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wyśmienity obiad - pierś z kurczaka w sosie winno - śmietanowym z oregano

Filet oregano w sosie winno -śmietanowym

Składniki:

Filet oregano w sosie winno -śmietanowym

 

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 2 cebulki szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka gałązek świeżych listków oregano
  • 100 ml białego wina wytrawnego
  • 1/2 szklanki śmietanki 30% lub 36 %
  • sól morska do smaku, np prowansalska z młynka
  • pieprz biały świeżo mielony do smaku( idealny do białego wina)

 

Sposób przygotowania:

Filet oregano w sosie winno -śmietanowym
Mięso opłukać, osuszyć, podzielić na ładne kawałki, np na 4 duże części. Podsmażyć z obu stron na oliwie. Dodać pokrojone drobno szalotki i czosnek, zmniejszyć ogień. Dusić mieszając kilka minut. Podlać winem, posypać solą, suszonym oregano, filety odwrócić i dusić pod przykryciem ok 10min. Odkryć, wyciągnąć mięso. Sos zagotować, dodać śmietankę. Doprawić do smaku białym, świeżo mielonym pieprzem. Podawać z ryżem i warzywami - gotowanymi w wodzie lub na parze ( jak u mnie:) Gotowe mięso z sosem ozdobić świeżymi listkami oregano - całość jest wyśmienita, a przygotowanie obiadu to tylko 30 minut!