jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Filet z indyka panierowany w otrębach żytnich

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zrobiłam kotleta panierowanego w otrębach żytnich, wyszedł super w smaku. Ja próbuję różnych panierek na kotlety bo tradycyjny w bułce już się znudził.

Filet z indyka panierowany w otrębach żytnich Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Filet z indyka panierowany w otrębach żytnich

 

  • filety z indyka 300 g
  • masło klarowane 100 g
  • otręby żytnie do panierowania
  • mąka 1 szklanka
  • jajka 1-2 szt.
  • pieprz i sól do smaku
  • papryka słodka 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Filet z indyka panierowany w otrębach żytnich
Fileta z indyka opłukać i osuszyć, pokroić na porcje i lekko rozbić tłuczkiem do mięsa.

Można posolić lekko i przyprawić pieprzem.

Następnie obsypać w mące, a w miseczce rozbełtać jajo z przyprawami, zanurzać filety.

Później przekładać do panierowania w otrębach żytnich, panierować z obu stron.

Rozgrzać na patelni masło klarowane i smażyć na złoty kolor z obu stron.

Po wierzchu można posypać słodką papryką. Ja podałam do drugiego dania z ziemniakami. 
Filet z indyka panierowany w otrębach żytnich
Fileta z indyka pokroić na porcje i rozbić lekko, panierować w mące
Filet z indyka panierowany w otrębach żytnich
jajka rozbełtać widelcem,przyprawić pieprzem i posolić ,zanurzyć filet z obu stron
Filet z indyka panierowany w otrębach żytnich
Następnie obsypać otrębami żytnimi dokładnie z obu stron
Filet z indyka panierowany w otrębach żytnich
Na rozgrzanym maśle klarowanym smażyć na złoty kolor z obu stron
Filet z indyka panierowany w otrębach żytnich

Tagi:

mięso danie