Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Filet z indyka faszerowany pistacjami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Soczysta pierś z indyka wypełniona po brzegi farszem z pistacji i suszonych owoców to pyszna i prosta propozycja nie tylko na świąteczny obiad, polecam :)

Filet z indyka faszerowany pistacjami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Filet z indyka faszerowany pistacjami

 

  • Nadzienie:
  • 1 cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ szklanki suszonej żurawiny
  • ½ szklanki suszonych moreli
  • 2/3 szklanki pistacji
  • 1 jajko
  • Okruchy z 1 czerstwej bułki
  • Skórka i sok z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Filet z indyka faszerowany pistacjami
Indyk: Żurawinę i morele zalewamy gorącą wodą odstawiamy na 15 minut aby zmiękły. Odcedzamy, przekładamy do blendera.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i przesmażamy na niej posiekaną w kostkę cebulę i czosnek. Zeszkloną cebulę z czosnkiem przekładamy do blendera.

Następnie dodajemy obrane pistacje, okruchy z bułki, skórkę i sok z pomarańczy, jajko, pietruszkę i miksujemy wszystko (składniki mają być rozdrobnione ale nie za bardzo, aby nie wyszła nam papka). Farsz doprawiamy do smaku sola i pieprzem.

Mięso płuczemy i osuszamy. Rozcinamy je wzdłuż i lekko rozbijamy. Oprószamy je z dwóch stron solą i pieprzem. Na rozbitym filecie układamy farsz i zwijamy filet w roladkę. Spinamy go wykałaczkami lub zawiązujemy nitką.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i obsmażamy nafaszerowany filet z dwóch stron aż do zarumienienia (po 2-3 minuty z każdej strony). Obsmażony filet przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy mięso folią i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 60 minut, następnie ściągamy folię, podwyższamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy mięso jeszcze 15-20 minut.

Po upieczeniu mięso wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 15 minut aby mięso odpoczęło.

Kroimy w plastry, serwujemy
Filet z indyka faszerowany pistacjami
Żurawinę i morele zalewamy gorącą wodą odstawiamy na 15 minut aby zmiękły. Odcedzamy, przekładamy do blendera. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i przesmażamy na niej posiekaną w kostkę cebulę i czosnek.
Filet z indyka faszerowany pistacjami
. Zeszkloną cebulę z czosnkiem przekładamy do blendera. Następnie dodajemy obrane pistacje, okruchy z bułki, skórkę i sok z pomarańczy, jajko, pietruszkę i miksujemy wszystko (składniki mają być rozdrobnione ale nie za bardzo, aby nie wyszła nam papka). Farsz doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
Filet z indyka faszerowany pistacjami
Mięso płuczemy i osuszamy. Rozcinamy je wzdłuż i lekko rozbijamy. Oprószamy je z dwóch stron solą i pieprzem. Na rozbitym filecie układamy farsz i zwijamy filet w roladkę. Spinamy go wykałaczkami lub zawiązujemy nitką.
Filet z indyka faszerowany pistacjami
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i obsmażamy nafaszerowany filet z dwóch stron aż do zarumienienia (po 2-3 minuty z każdej strony). Obsmażony filet przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy mięso folią i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 60 minut, następnie ściągamy folię, podwyższamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy mięso jeszcze 15-20 minut. Po upieczeniu mięso wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 15 minut aby mięso odpoczęło.