anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 691]

Filet z indyka pieczony w marynacie z powideł

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Filet z indyka w marynacie z powideł, miodu i sosu sojowego jest soczysty i miękki. Sos powstały w trakcie pieczenia mięsa smakuje rewelacyjnie, pachnie jesienią i nadchodzącymi Świętami.

Filet z indyka pieczony w marynacie z powideł

Składniki:

Filet z indyka pieczony w marynacie z powideł

 

  • filet z indyka w całości – 1,2 kg

 

  • MARYNATA:
  • ciemny sos sojowy – 3 łyżki
  • sos Worcestershire - 1 łyżka
  • powidła śliwkowe – 3 łyżki
  • miód lipowy – 1 łyżka
  • syrop klonowy – 1 łyżka
  • sok z cytryny – 2 łyżki
  • pieprz czarny świeżo mielony – 1/4 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Filet z indyka pieczony w marynacie z powideł
Wszystkie składniki marynaty wymieszać.

Filet z indyka opłukać, osuszyć papierowymi ręcznikami i włożyć do woreczka na mrożonki. Marynatę wlać do woreczka z mięsem, woreczek zamknąć, a mięso powygniatać, tak żeby całe było pokryte marynatą. Włożyć do lodówki na 12 godzin, jeśli jest taka możliwość, to w tym czasie 2-3 razy przemieszać mięso w woreczku.

Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać szklankę gorącej wody i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 80 minut. W czasie pieczenia filet polewać pozostałą marynatą.Upieczone mięso wyjąć z piekarnika, nakryć folią aluminiową i odstawić na 15 minut. Następnie kroić na grube plastry i podawać z sosem z pieczenia.

*użyłam domowych powideł ze śliwek węgierek