Sposób przygotowania:
Filet z indyka pieczony w marynacie z powideł
Wszystkie składniki marynaty wymieszać.
Filet z indyka opłukać, osuszyć papierowymi ręcznikami i włożyć do woreczka na mrożonki. Marynatę wlać do woreczka z mięsem, woreczek zamknąć, a mięso powygniatać, tak żeby całe było pokryte marynatą. Włożyć do lodówki na 12 godzin, jeśli jest taka możliwość, to w tym czasie 2-3 razy przemieszać mięso w woreczku.
Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać szklankę gorącej wody i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 80 minut. W czasie pieczenia filet polewać pozostałą marynatą.Upieczone mięso wyjąć z piekarnika, nakryć folią aluminiową i odstawić na 15 minut. Następnie kroić na grube plastry i podawać z sosem z pieczenia.
*użyłam domowych powideł ze śliwek węgierek
Filet z indyka opłukać, osuszyć papierowymi ręcznikami i włożyć do woreczka na mrożonki. Marynatę wlać do woreczka z mięsem, woreczek zamknąć, a mięso powygniatać, tak żeby całe było pokryte marynatą. Włożyć do lodówki na 12 godzin, jeśli jest taka możliwość, to w tym czasie 2-3 razy przemieszać mięso w woreczku.
Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać szklankę gorącej wody i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 80 minut. W czasie pieczenia filet polewać pozostałą marynatą.Upieczone mięso wyjąć z piekarnika, nakryć folią aluminiową i odstawić na 15 minut. Następnie kroić na grube plastry i podawać z sosem z pieczenia.
*użyłam domowych powideł ze śliwek węgierek