gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Gotowane pulpety z kaszą w lekkim sosie z cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczne pulpety z dodatkiem kaszy gotowane w sosie własnym z dodatkiem przypraw i cebuli. Polecam na obiad.

Gotowane pulpety z kaszą w lekkim sosie  z cebulą

Składniki:

Gotowane pulpety z kaszą w lekkim sosie z cebulą

Pulpety;

  • 1 kg mięsa mielonego,
  • 100 g kaszy jęczniennej,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżi bułki tartej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • Mąka do obtaczania,
  • Woda do gotowania około 2-3 litry.

Dodatkowo;

Sposób przygotowania:

Gotowane pulpety z kaszą w lekkim sosie z cebulą
Do mielonego mięsa dodajemy jajka, bułkę, kaszę i przyprawy. Dokładnie mieszamy.

Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie.

Cebulę obieramy i kroimy w piórka.

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę.

Dorzucamy do garnka wraz z przyprawami.

Gdy woda zacznie się gotować, zaczynamy formować pulpeciki.

Formujemy kulki wielkości mandarynki i obtaczamy w mące.

Wrzucamy do gotującej się wody.

Gotujemy około 15-20 minut na średnim ogniu.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego